Gilių kava / Oak tree acorns coffee

 

Jau paruoštos gilių kavos galima įsigyti įvairiose parduotuvėse, tačiau kava iš pačių surinktų gilių visuomet bus skanesnė ir tuo labiau sveikesnė.

Ruošimo būdas ir vartojimas

Prisirinkę prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritę gilės gali būti žalios, rudos ar dalinai rudos. Šiek tiek palaikius jos visos paruduoja. Jei giles rinkote nuo žemės reiškia jos yra jau prinokusios kad ir kokios spalvos būtų. Toliau seka gana kruopštus kavos ruošimo procesas:

  • Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite {praktinis patarimas ČIA}
  • Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštėja
  • Išvirtas giles susmulkinkite. Labai patogu permalti mėsmale.
  • Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.
  • Jei gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale ( tik nesusmulkinti iki miltų).

Kava paruošta ir ją galime naudoti kaip ir paprastą pupelių kavą. Geriausia įdėjus smulkintų gilių visą mišinį užvirti, nes vien užpylus verdančiu vandeniu kava taip gerai nepritrauks. Kai kurie žmonės mėgsta gerti natūralią, tačiau žymiai skaniau su pienu.

Liaudis gilių kavą naudojo ne tik kaip skanų gėrimą, bet ir kaip sutraukiančiai veikiantį vaistą esant pilvo skausmams, vidurių laisvumui.

 

Advertisements

One thought on “Gilių kava / Oak tree acorns coffee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s