Kaip užsisakyti vyno… / How to order wine

Wine is often perceived as a stuffy, fussy thing, but it doesn’t have to be. Sure, different flavors may go better with different foods, but in the end everyone’s palate is different, and there’s no reason you need to be a sommelier-in-training to order a decent wine with your meal. It’s easier than you think, and Lifehacker sat down with a wine expert and educator to come up with some tricks you can take with you to the restaurant. Read more in the source

%     %     %

Šiandien daug šnekama apie vyną. Visi vyno ekspertai, o gal greičiau pseudo ekspertai arba, geriausiu atveju, norėtų tokiais būti. Skirtingi skoniai dera su skirtingais patiekalais, tačiau juk visų skonis skirtingas taip pat – kiek ekspertų tiek nuomonių. Todėl nereikia būti somelje, kad užsisakyti gero vyno.

Išsirinkti vyną kartais gali būti keblu, ypatingai, jei esate pasimatyme ar kviestiniuose pietuose ir jums patikima išrinkti vyną. Ekspertai iš wine.com dalinasi keletu praktiškų patarimų, kaip nepasimesti gavus vyno meniu.

Viena iš žinomų technikų, rinktis šiek tiek aitresnio skonio vyną prie maisto arba gurkšnoti mažesniuose pasisėdėjimuose. Arba galite paklausti somelje, ką gali parekomenduoti prie jūsų pasirinktų patiekalų. Keletą gairių kaip derinti maistą su vynu (arba atvirkščiai) galite rasti čia:

% Atlikite namų darbus. Jei tai rimtas dalykinis susitikimas ir žinote į kokį restoraną eisite, dauguma restoranų savo meniu turi patalpinę į savo tinklalapius, kuriuos galite pažiūrėti ir savo išmaniuosiuose telefonuose – peržvelkite prieš eidami – net jei nieko konkrečiai neišsirinksite, tai padės jums apmastyti taktiką ar priimti keletą sprendimų dar prieš atvykstant į restoraną.

% Nebijokte klausti. Somelje – jūsų paslaugoms! Jie labai didžiuojasi savo vyno sąrašais ir praleido daug laiko juos sudarydami. Neklauskite, kokį vyną jūs turėtumėte užsisakyti, o greičiau, kokio vyno jūs pageidautumėte (pvz., “gaivaus”, “lengvo” balto) arba “man paprastai labai patinka Cabernet Sauvignon, bet norėčiau paragauti kažką naujo panašaus skonio”. Taip pat galite nurodyti, ką planuojate valgyti ir paklausti someljė, kas jo manymo geriausiai tiktų. Nurodant šiokias tokias gaires someljė, palengvinsit jo darbą surasti jums labiausiai tinkantį ar patiksiantį vyną.

% Subtili užuomina someljėJei klausdami someljė bijote rekomenduoto vyno kainos, ekspertai siūlo išmokti siųsti slaptą užuominą – laikykite meniu ir sakykite, kad “ieškau butelio vyno panašaus į šį” ir rodykite ne į pavadinimą, o į kainą. Gera idėja, a? Someljė turėtų suprastį šį ženklą ir pasiūlyti jums vyną panašia kaina. TURĖTŲ, tačiau nieko blogo, jei ir paminėsite sumą, kurią maždaug norite išleisti vyno buteliui. Ir jei jums nepatogu prieš someljė – nekreipkite dėmesio!

% Užsisakykite taurę ir pabandykite kelis vynus. Pasakykite someljė, kad norite paragauti skirtingus vynus, kad nuspręsti, kurį butelį užsisakyti. Nesidrovėkite paragauti vieno ir kito, ir dar kito, jei kažkas jus domina. Geriausiu atveju jums somlejė pasiūlys kelis vynus, kurie dera prie jūsų maisto ir galėsite paragauti juos valgydami savo patiekalą.

% Atsarginis variantas. Jei žinote kažkokią rūšį, kuri jums patinka, paklauskite pas someljė, ar ji tinka prie jūsų pasirinkto patiekalo. Jie aplink nėra somlejė, o padavėjas abejingas jūsų norams – užsisakykite ir nusiženkite visoms taisyklėms, nes jūsų skonio receptoriai yra tai kas svarbiausia. Ekspertai turi keletą patarimų: “kai kurie vynai universaliai tinka prie visų patiekalų. Vienas toks – putojantis vynas, kuris nepelnytai nuvertintas derinant su maistu. Lengvas rūgštingumas yra labai geras derinys su daugeliu patiekalų. Kitas – Pinot Noir. Prinokusių vaisių, malonaus rūgštingumo ir lengvo kūno vynas… šios savybės maloniai nuteiks gomurį ar ragausit žuvį, ar kepsnį”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s